Priča o Muzeju automobila u Skradinu

Poštovani posjetitelji, predstavljamo Vam Muzej povijesnih vozila i industrijske baštine Scardona Park u Skradinu, popularni Oldtimer Muzej.

Ovaj jedini muzej tehničke kulture u Dalmaciji pripreman je i opreman mjesecima da bi konačno otvorio vrata prvim posjetiteljima 1.7.2018.

Muzej povijesnih vozila i industrijske baštine značajan je kako za Hrvatsku tako i za Dalmaciju i Skradin.
- Osim izlaganja fundusa koji čine starodobni automobili, motori, bicikli, fotografije, artefakati i memorabilije, organizira mnogobrojne tematske izložbe, predavanja i tribine, projekcije filmova, tehničke radionice i restauracije, te druge manifestacije koje su povezane s predstavljanjem, učenjem i promoviranjem 120 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj.

- Osim prikaza početaka automobilizma na našim prostorima, (18/19 st.) izložba se konceptualno nastavlja na dio koji smo nazvali “Iza željezne zavjese”, a koja dočarava svijet automobila i motocikala iz razdoblja do kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća.
Kulturni identitet Hrvatske na početku prošlog stoljeća prezentiran kroz našu izložbu predstavlja turističku atrakciju, te generira nove sadržaje u kulturnom turizmu. To je potpuni novi pogled na grad Skradin i Šibenik, Dalmaciju i Hrvatsku koja je od samih početaka motorizacije bila dio razvijenog europskog društva i svih društvenih tokova koji su proizašli iz novog poretka, kao naprimjer: Prvi automobil u Splitu 1907. godine, Jadranska magistrala 1929. godine.

- Konačni cilj muzeja je u potpunosti revitalizirati premalo poznati dio naše nacionalne povijesti, te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima; prikazati u novom svjetlu najznačajnije događaje i osobe zaslužne za transformaciju društva iz mirovanja u gibanje, iz makadama u asfalt, te konjskih zaprega u novo motorizirano doba.
Muzej Scardona Park je posebno mjesto dao prikazu automobilizma na ovim prostorima gdje su se Istok i Zapad oduvijek susretali, pa tako i kroz vozila bivših istočnoeuropskih i zapadnih proizvođača i marki. Naši posjetitelji se na ovaj način mogu nakratko vratiti u doba mladosti naših djedova, baka, roditelja, ali i našeg djetinjstva.

- Uz to izložba predstavlja i tzv. „Retro dnevni boravak“ s tipičnim namještajem i tehničkim uređajima tog doba. Za naše najmlađe posjetitelje organizirali smo i dječju igraonicu gdje se djeca mogu igrati retro i ekološkim igračkama, a njihovi roditelji ili bake i djedovi upoznati s prvim elektroničkim igračkama ili jednostavno opustiti uz muziku nekih drugih vremena.

- Muzej je vremenom postao središnje mjesto okupljanja i druženja hrvatskih klubova starodobnih automobila i motora, a poseban naglasak stavljamo na izvan školsku nastavu, odgoj i obrazovanje, tj. dolazak učenika osnovnih i srednjih škola, djece vrtićke dobi i studenata koji će kroz fundus Muzeja i tehničko edukativne radionice i igraonice spoznati do sada nepoznat i egzotičan dio hrvatske povijesti. Za turističke grupe, individualne i skupne posjete te dječje grupe odobravamo vrlo prihvatljive popuste, a turističkim agencijama, hotelima i kampovima predlažemo dogovore o zasebnim programima i suradnji.

- U našem Oldtimer Klubu predvidjeli smo prostor za okrijepu i odmor, a isti se može uz dogovor iskoristiti i za organizaciju prigodnih događanja, predavanja te korporativnih / privatnih proslava.

Veselimo se vašoj posjeti i budućoj suradnji,
Vaš Muzej povijesnih vozila i industrijske baštine Scardona Park