Priča o Muzeju automobila u Skradinu

Poštovani posjetitelji,
predstavljamo Vam novootvoreni Muzej povijesnih vozila i industrijske baštine u Skradinu.

Ovaj jedini muzej tehničke kulture u Dalmaciji pripreman je i opreman mjesecima da bi konačno otvorio vrata prvim posjetiteljima 1.7.2018. Konceptualno Muzej predstavlja izložbu “Muzej Ferdinand Budicki u Skradinu” koja je organizirana u partnerstvu s istoimenim Muzejom iz Zagreba.

Muzej automobila Ferdinand Budicki značajan je kako za Hrvatsku i Zagreb, tako i za Dalmaciju i Skradin jer osim izlaganja fundusa koji čine starodobni automobili, motori, bicikli, fotografije, artefakati i memorabilije ima tendenciju organizirati mnogobrojne tematske izložbe, predavanja i tribine, projekcije filmova, voditi tehničke radionice i restauracije, te druge manifestacije koje su povezane s predstavljanjem, učenjem i promoviranjem 120 godina automobilističke kulture u Hrvatskoj.
Osim prikaza početaka automobilizma na našim prostorima, (18/19 st.) izložba se konceptualno nastavlja na dio koji smo nazvali “Iza željezne zavjese”, a koja dočarava svijet automobila i motocikala iz razdoblja do kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kulturni identitet Hrvatske na početku prošlog stoljeća kroz automobilističku kulturu prezentiranu kroz izložbu 'Muzeju automobila Ferdinand Budicki u Skradinu' predstavlja turističku atrakciju, te generira nove sadržaje u kulturnom turizmu. To je potpuni novi pogled na grad Skradin i Šibenik, Dalmaciju i Hrvatsku koja je od samih početaka motorizacije bila dio razvijenog europskog društva i svih društvenih tokova koji su proizašli iz novog poretka kao naprimjer:
- Prvi automobil u Splitu 1907. godine
- Jadranska magistrala 1929. godine

Konačni cilj muzeja je u potpunosti revitalizirati premalo poznati dio naše gradske i nacionalne povijesti, te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima; prikazati u novom svjetlu najznačajnije događaje i ličnosti zaslužne za transformaciju društva iz mirovanja u gibanje, iz makadama u asfalt, te konjskih zaprega u novo motorizirano doba.
Muzej Scardona Park i Muzej automobila Ferdinand Budicki su posebno mjesto dali prikazu automobilizma na ovim prostorima gdje su se Istok i Zapad oduvijek susretali, a tako i kroz vozila bivših istočnoeuropskih i zapadnih proizvođača i marki.

Tako se naši posjetitelji mogu nakratko vratiti u doba mladosti naših djedova, baka, roditelja, ali i našeg djetinjstva.
Uz to izložba predstavlja i tzv. Retro dnevni boravak s tipičnim namještajem i tehničkim uređajima tog doba. Za naše najmlađe posjetitelje organizirali smo i Dječju igraonicu gdje se djeca mogu igrati retro i ekološkim igrackama, a njihovi roditelji ili bake i djedovi opustiti uz prve elektroničke igračke ili jednostavno opustiti uz muziku nekih drugih vremena.

Muzej namjerava postati središnje mjesto okupljanja i druženja hrvatskih klubova starodobnih automobila i motora, a poseban naglasak bit će na izvan školsku nastavu odgoj i obrazovanje tj. dolazak učenika osnovnih i srednjih škola, djece vrtićke dobi i studenata koji će kroz fundus Muzeja i tehničko edukativne radionice i igraonice spoznati do sada nepoznat i egzotičan dio hrvatske povijesti.

Za turističke grupe, individualne i skupne posjete te dječje grupe odobravamo vrlo prihvatljive popuste, a turističkim agencijama, hotelima i kampovima predlažemo dogovore o zasebnim programima i suradnji.

U našem Oldtimer Klubu predvidjeli smo prostor za okrijepu i odmor, a isti se može uz dogovor iskoristiti i za organizaciju prigodnih događanja, predavanja, privatne proslave velikih i “malih” gostiju.

Veselimo se vašoj posjeti i budućoj suradnji,
Vaš Muzej Oldtimera